Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
MENU

Otázka: Lak na neznámý kov

Vážení. Nevím, jestli jsem svůj dotaz zařadil správně. Ale mám skutečný prblém. Řeším totiž problematiku, jak mně neznámou folii, co se týče o jaký se jedná kov, přilepit na folii z měkčeného PVC. Vyzkoušel jsem již celou řadu “zaručených” lepidel. Investoval jsem do nich již stovky Kč. Ale bez úspěchu. Všechna lepidla, která mi různí dealeři řady firem nabízeli, mě zklamala. Buďto byla adhezivní ke kovu, ale ne k PVC, anebo obráceně. Jediné řešení je pro mne nalézt takovou povrchovou úpravu kovu, kdy lepidlo bude adhezivní k této řekl bych mezivrstvě a zároveň k folii PVC.
Ale teď k problému dalšímu: Nevím, z jakého kovu je folie, kterou potřebuji přilepit na měkčené PVC. Buďto se jedná o hliníkovou folii, anebo o staniol, do kterého se balí např. čokolády. Zjistit to nemohu, protože se jedná o malé kousky předpokládám že kovové folie o rozměrech 5 x 5 mm a o síle folie cca 20 mikrometrů. Tyto malé kousky potřebuji pevně přilepit. Využití bude v interiérech, kde ovšem nelze vyloučit nějaké UV záření. Z Vaší strany bych potřeboval udat tip, který z bezbarvých laků či pryskyřic by mohl dostatečně pevně přilnout na výše zmíněnou neznámou kovovou folii ( hliník či staniol ). Já osobně bych pak vyzkoušel, zda by tato mezivrstva byla ochotna repektovat nějaké lepidlo, které by se přilepilo a na folii z měkčeného PVC. Prosím, udejte i více tipů. Vyzkouším tak jako doposud systémem pokus – omyl. Děkuji za radu. Ing. Vlastislav Mach, České Budějovice

Na hliníku a i jiných kovech vykazují dobrou přilnavost např. nátěrové hmoty U2000 Pragoprimer antirez, S2300 Epolex základ profi, Telpur S200 a jsou odolné i některým případným rozpouštědlům v některých lepidlech. Na řešení problému bude asi rozhodující druh kovu a jeho případná úprava povrchu. Např. na lesklém povrchu chromu, niklu, je přilnavost nátěrových hmot velmi nedostatečná, problematická může být i přilnavost k velmi tenké a lesklé fólii, při ohybu může poměrně tvrdý nátěrový film praskat.

Na vaše otázky odpovedá:

Richard Dener

Máte problém, s ktorým si neviete poradiť?
Skúste farebnú poradňu!Naposledy sme riešili:

Telpur T300

14. January 2022: Dobrý den chci se zeptat na poměr ředění telpur t300 díky

(celý dotaz)

Hostagrund

23. December 2021: Zdravímep bych dotaz zda hostagrund nerozpustí benzín Děkuji za odpověď

(celý dotaz)

Skříň

16. December 2021: Dobrý den co doporučíte na starou zrezlou skříň od elektroměru předem děkuji s pozdravem marek

(celý dotaz)

Na Vaše otázky odpovieme každý deň.
Opýtajte sa aj Vy!

Prečo si vybrať práve nás