Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
MENU

Otázka: dřevo – dřevěný strop

Dobrý den, prosím o radu. Chceme natřít dřevěný strop na chatě. Jde o prkna stará cca 30 let, která byla překryta překližkou, tu jsme odstranili. Prkna jsou tmavá, asi věkem, ale jsou okartáčovaná. Máme v chatě snížený strop, proto potřebujeme, aby se po nátěru neleskla a byla světlá – do bíla. Byla nám doporučena bílá lazura. Přinesli jsme si na zkoušku z obchodu bílou lazuru, kterou nám naředili ředidlem. Když jsme provedli zkušební nátěr, prkna vsákla obrovské množství barvy a nátěr po zaschnutí téměř nebyl poznat. Poradíte nám, jakou barvu zvolit v tomto případě, aby byla prkna světlá – bílá a neleskla se? Opravdu bych ráda prkna zachovala, nechci o ně přijít. Děkuji za odpověď, snad je dotaz srozumitelný. Helena Kuzníková.

V dotazu není uveden druh použité “lazury” , ani důvod jejího naředění. Tenkovrstvé lazurovací laky jsou připraveny k aplikaci, neředí se. Ztmavnutí prken stářím nelze jinak odstranit než zbroušením na čisté, světlé dřevo, ale zbroušení na stropě je prakticky nereálné. Vysoká nasákavost prkem je způsobena jejich stážím a vyschnutím. Pokud chcete zachovat viditelnou kresbu dřeva ( ne krycí bílý nátěr ) je jedinou možností aplikovat tenkovrstvý lazurovací lak S1023/0010 Lazurol classic (bílý, bez ředění) a to i v několika nátěrech podle nasákavoszi dřeva a požadavku na výsledný odstín. Při více vrstvách nátěru ale může být výsledný vzhled lesklý, vše se nevsákne do dřeva. Pak je možnost, po zaschnutí , přelakovat strop např. matným syntetickým lakem S1002/0001 Lazurol lak univerzální.

Na vaše otázky odpovedá:

Richard Dener

Máte problém, s ktorým si neviete poradiť?
Skúste farebnú poradňu!Naposledy sme riešili:

Parapet

16. September 2022: Čím vyčistím plastovú parapetnú dosku od penetráku dával sa na stenu pod farbu,aby sa stará farba neodlupovala

(celý dotaz)

Remal

23. May 2022: Dobrý den. Barva Remal s označením MB03 má jakou bělost? Díky za odpověď

(celý dotaz)

Na Vaše otázky odpovieme každý deň.
Opýtajte sa aj Vy!

Prečo si vybrať práve nás