Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
MENU

Otázka: Prašný beton

Dobrý den,

mám v bytě betonovou podlahu, na ní dřevěný rošt a palubky. Volný prostor mezi palubkami a betonem je vyplněn deskami polystyrenu jako tepelná izolace. Dům je starý 10 let. Mám velký problém s prachem z betonu.

Z podlahy se po celém bytě šíří prach, vyfukovaný podél stěn. Hlavní zásluhu na tom má fakt, že podlaha se při chůzi malinko prohýbá a tudíž funguje tak trochu jako pumpička. Na stěnách jsou v určitých místech vidět tmavé šmouhy, kudy prach nejvíce proudí do místností. Dokud jsme neměli děti, tolik prachu nebylo, ovšem teď při jejich aktivitách je to řádově jinde. Musíme každý týden uklízet a luxovat, jinak jsou hned na klidných místech (např, pod postelemi) vidět chuchvalce prachu.

Čím se dá zabránit té prašnosti? Beton – pokud si pamatuji – je pevný, ničím nenatřený, suchý, rovný, a voda se do něj dostat zespodu nemůže. Je jasné, že utěsnit prostor kolem stěn a odizolovat tak beton od zbytku místnosti nejde. Lze ale podlahu rozebrat, beton natřít a položit podlahu novou. Čím však beton ošetřit, aby zmizela natrvalo jeho prašnost? Dal by se použít např. anhydrit, ale šlo by to třeba jiným způsobem, nějakým nátěrem?

Jen pro doplnění, v měkterých pokojích je použit tzv. odlehčený beton (poluysterénové kuličky)z důvodu snížené nosnosti příček v patře pod námi.

Děkuji za odpověď.

Čížek

Prašnost je způsobena zjevně nekvalitním sprašujícím betonem pod palubkovou podlahou. Kvalitní, soudržný beton by neprášil pokud by byla plocha před položením podlahy vyčištěná, zbavená prachu. Z pohledu nátěrových hmot můžete po demontáži palubkové podlahy a odstranění polystyrenových desek beton ( po odstranění, vyluxování ?) prachu důkladně několikrát (podle nasákavosti) napustit, penetrovat disperzní penetrací např. penetrací Soicrat 2802 A . Penetrce zpevní povrch betonu a zabrání jeho sprašování, úprava není ale mechanicky odolná, pochozí. Případná stavební úprava (anhydrit, stěrka, a pod. ) je otázkou vhodnou pro stavaře.

Na vaše otázky odpovedá:

Richard Dener

Máte problém, s ktorým si neviete poradiť?
Skúste farebnú poradňu!Naposledy sme riešili:

Teplota

21. November 2022: Dobrý deň. Pri nanášaní farby na beton, aká môže byť najnižia teplota. Ďakujem.

(celý dotaz)

NOVÝ DOTAZ!

23. August 2022: Dobrý deň, akú protišmykovú farbu môžem použiť na pálený-vyhladený betón do pivničných priestorov ? Betón je vyzretý cca 6 týždňov, odizolovaný. Aké sú možnosti odtieňov, dostupnosť a cena. Za informáciu...

(celý dotaz)

Dlažba

21. April 2022: Dobrý deň ako odstrániť zo zámkovej dlažby beton a olejové škvrny.

(celý dotaz)

Na Vaše otázky odpovieme každý deň.
Opýtajte sa aj Vy!

Prečo si vybrať práve nás