Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
MENU

Dotaz: Žádost o radu

30 let bydlíme v 6-ti bytovém podsklepeném domě ve 3 poschodí. Zdi jsou z cihel a stropy z betonových panelů. Střecha je „plechová“. Obývací pokoj a ložnice jsou směrovány na severní stranu, kuchyně a dětský pokoj na jižní stranu. V roce 2003 jsme provedli zateplení štítových zdí bytového domu polystyrenem (tloušťka 10 cm). Do roku 2012 celkem bez výraznějších problémů.

V roce 2011 jsme zvažovali zateplení severní zdi bytového domu. Vzhledem k tomu, že nebyla provedena kompletní výměna starých dřevěných oken za nová – plastová ve všech bytech (včetně nás), zateplení jsme odložili.

V létě r. 2012 jsme provedli výměnu oken a také topení. Od té doby se potýkáme s velkými problémy co se týče plísně. V domě nejsme jediní, kdo má podobné potíže. První zima po výměně oken a topení byla jakž takž pohodová – sem tam se objevil nějaký ten flíček (i přes větrání). Ošetřeno Savem proti plísni. Ale pak plíseň začala „sílit“. Plesnivých fleků začalo v ložnici přibývat nejen na severní zdi, ale i na „zateplené štítové“ zdi. Ošetřeno. Účinek se sice dostavil, ale jen na krátkou dobu. Od té doby jsme 2x provedli vymalování postižených místností (malíř informován o potížích s plísní). Přesto byly následující roky horší a horší. Plíseň se rozšířila nejen v ložnici, ale i do obývacího pokoje. V ložnici se rozrostla po délce „štítové zdi“ (5 m) a celé délce severní stěny vč. obývacího pokoje (9 m). Pokaždé ošetřeno Savem. Účinek vždy jen krátkodobý. Navíc se objevily i mokré fleky. Plíseň se začala objevovat i na zdech za skříněmi .

V loňském roce na podzim (listopad) plíseň zasáhla výraznou měrou už i strop (podotýkám, je z betonových panelů) a místy zasahuje i do dětského pokoje (na zateplené štítové zdi), rohy zdí dělících pokojů. Ošetřeno. Dnes je začátek ledna a plíseň se opět objevuje.

Prosím poraďte, co s tím a jaké vaše výrobky by bylo nejlépe použít k dosažení co nejlepšího efektu.

Děkuji předem za odpověď.

Pátíková Věra

Dobrý den, dle vašeho popisu situace se musela výrazně zvýšit vlhkost uvnitř bytu, na stěnách. Vliv na to budou míti oba dva faktory – nová okna lépe těsní a intenzitu větrání je potřeba změnit proti původnímu, kdy přes stará okna docházelo k “mikro” větrání neustále. Dále částečným zateplením domu se změnily tepelné podmínky a cirkulace vzduchu v místnostech. Pro účinnější likvidaci plísně můžete použít přípravek Remal Sanal, který likviduje plísně a delší dobu brání jejich růstu. K vymalování pak Remal protiplísňový a Remal Termokomfort. Remal protiplísňový obsahuje složky, které brání růstu plísní, Termokomfort mírně zvýší povrchovou teplotu zdi a tím může změnit doposud vhodné podmínky pro růst plísně. Bohužel nátěry nemohou situaci vyřešit natrvalo. Doporučuji nechat si od specialistů udělat energetický audit a návrh stavebních úprav zateleplení domu.

Na vaše dotazy odpovídá:

Richard Dener

Máte problém, se kterým si nevíte rady?
Zkuste barevnou poradnu!Naposledy jsme řešili:

Plíseň

25. February 2023: Dobrý den, měl bych dotaz - v části kuchyně nad linkou, kde se stýká venkovní zeď se stropními panely se mi tvoří plíseň na celém fabilonu a části zdi. Když...

(celý dotaz)

Strop

14. February 2023: Dobrý den, V garáži a ve sklepě mám betonový strop po kterém je vedené odpadové/vodovodní potrubí a v lištách/chráničkách kabelů/husích krkách je vedena po stropě elektroinstalace. Rád bych aby se...

(celý dotaz)

Koberec

26. January 2023: Dobrý den, vylila se mi barva Remal expert na koberec. Můžete mi prosím poradit,jak ji nejlépe odstraním? Děkuji

(celý dotaz)

Na vaše dotazy odpovídáme každý den.
Zeptejte se i vy!

Почему выбрали нас