Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
MENU

Pytanie: Tónování a impregnace betonové imitace kamene

Dobrý den pane Denere,

můžete mi prosím poradit s následujícím dotazem? Zvažuji zakoupit betonovou imitaci kamene k obkladu polystyrenem zateplené venkovní fasády. Bohužel umělý kámen se ve struktuře, kterou požaduji, nevyrábí v takovém odstínu, který by mi vyhovoval. Betonový “kámen” je z výroby plně probarvený a má odstín lehce zašlého pískovce. Mým cílem je dosáhnout nějakého světle hnědého odstínu. Umělý kámen je již z výroby ve své ploše nestejnobarevný a tuto barevnou různorodost, imitující přírodní kámen, bych chtěl ponechat a maximálně se přiblížit vzhledu přírodního kamene. Vzhledem k tomu, že umělý kámen je třeba impregnovat, předpokládám, že by se mohly nabízet dvě možnosti:
a) nejprve správné natónování a poté následující impregnace
b) namíchání tónovacího prostředku do impregnace a následná aplikace v jednom kroku.
Pro variantu a) mě napadlo nějaké lihové mořidlo, ale vzhledem ke značně hlubokému reliéfu by nebyla zřejmě vhodná aplikace štětcem ani houbičkou. Zvažoval jsem položit obklad na zem a provést aplikaci např. zahradním postřikovačem. Další možností by mohlo být rychlé celoplošné ponoření do mořidla. Zde se však obávám vzniku fleků od stékajícího mořidla. Vzhledem k tomu, že potřebuji ošetřit zhruba 80m2 velmi savého betonového obladu, roli hraje samozřejmě i cena. V obou případech by bylo zřejmě vhodné mořidlo zvolit přesně, či naředit tak, aby stačil pouze jeden nástřik či ponoření.
V případě varianty b) vůbec netuším, co by šlo použít. Nevím, jestli je to nutnost, ale výrobce obkladů doporučuje aplikaci impregnace po přilepení obkladu a vyschnutí lepidla. Obávám se, že by v případě aplikace probarvené impregnace na nalepenou fasádu hrozil opět vznik fleků od stékající barevné impregnace a navíc by při aplikaci stříkáním bylo celkem složité ochránit okolní fasádu. Jako nejvhodnější bych viděl opět aplikaci předem na volně položený obklad, ještě před jeho přilepením. I když to výrobce doporučuje naopak, předpokládám, že problém s lepením již naimpregnovaného obkladu by snad být neměl.
Mohl byste mi prosím doporučit některou z variant a v případě obou možných též vhodné produkty (mořidlo atp., tónovací prostředky i impregnaci.

Děkuji Vám mnohokrát

S pozdravem a přáním pěkného dne

Pavel Znamenáček

Lituji, ale prostředky pro zabarvení, probarvení umělého kamene nevyrábíme, nemáme v sortimetnu výrobků, Lihová mořidla nepovažuji za vhodná, ovykle nemají světlustálost, odolnost v exteriéru i “zabarvení kamene” bude nejisté. Pokud se týká impregnačních prostřeků doporučených výrobcem obvykle se jedné o přípravky na bázi silanů /silikonů/ ( např. Lukofob 39) které nezmění vzhled podkladu, velmi dobře odpuzují srážkovou vodu , ale stejně budou “odpuzovat” ve vodě připravená lepidla pro instalaci obkladu. Zabarvení impregnace nebude vhodným řešením, impregnace neobsahuje pojivové složky které by zajistily přilnavost případného zabarvení pigmenty.

Odpowiedzi na Twoje pytania:

Richard Dener

Czy masz problem, którego nie możesz rozwiązać ?
Spróbuj doradztwa kolorystycznego!Ostatnio rozwiązaliśmy:

Paropropustnost

7. March 2023: Dobrý den, lze určit hodnotu paropropustnosti nátěru? Ekvivalent v sd? Děkuji

całe zapytanie

SDS

9. February 2023: Dobrý den, prosím odebíráme od Vás technický líh, potřebujeme aktuální verzi SDS tohoto produktu. Můžete mi jej porísm zaslat do emailu ? Předem děkuji.

całe zapytanie

Odstín

2. February 2023: Zdravím, jaký odstín RAL je nejpodobnější šípkové červené ČSN 8125? Mám v plánu lakovat malotraktor TZ4K14.

całe zapytanie

Odpowiadamy na twoje pytania każdego dnia.
Zadaj pytanie!

Dlaczego wybrać nas